Információk a kistérségről

Kirándulások

A Medvesaljára látogató kezdő túrázónak két könnyű, testben és lélekben felüdülést nyújtó séta ajánlható:
Az egyik a Cered és az országhatár között meghúzódó Misehegyre vezet, amely valójában csak kisebb dombocska. Csodás panorámája tárul elénk a falunak, és a szomszédos, szlovák falvaknak.

A másik séta a Vinc-várra (Látó hegy) vezet. Nevével ellentétben vár itt sohasem állt, de a környék legmagasabb pontja. Szemet gyönyörködtető látvány a környék dimbes-dombos tája, a Mátra vonulata. Tiszta időben Szlovákia magasabb hegyei is jól láthatók.

A környéken jelzett turistautak sajnos nincsennek, a turisták eligazodását megkönnyíti, hogy Ceredről kivezető utakat megjelölték, és több helyen útbaigazító táblák is segítik a tájékozódást.

 

Gyakorlottabb túrázóknak ajánlott kirándulások:

Nagy-kő
Szilaspogonyból jelzett túristaút vezet a Bárna határában lévő 519m magas bazaltcsúcshoz. A kőbányászattól még időben megóvott szikla ma védett terület. Nagy-kőről jól láthatók a Bükk, a Mátra és a Magas-Tátra csúcsai is.

Kis-kő
Nagy-kőtől a jelzett úton továbbhaladva juthatunk el a kisebb bazaltkúphoz.Érdekessége a szikla belsejében lévő vulkáni buborék barlang, melybe mesterséges járaton be is juthatunk.

Szilvás-kő
A Medves körüli vulkánosság egyik bazaltsapkás tanúhegye. Csúcsáról szép kilátás nyílik. A hegy oldalának egykori kőbányáiban érdekes formájú és elrendeződésű bazaltoszlopokat, és 35-40m magas védett bazaltömlést tanulmányozhatunk. Nyergéből pár perces sétával a Kis-Szilvás-kő érhető el érdekes barlangjaival, hasadékaival.


Horgászat

A helybéliak számára is kedvelt kirándulóhely a Cered és Szilaspogony között, a Pipó patak felduzzasztásával nyert - 4 tóból álló - tórendszer. A változatos környezet minden évszakban kínál látnivalót a természet szerelmeseinek. A tavak partján több helyen kiépített tűzrakó hely nyújt pihenési lehetőséget.

A halban gazdag horgászvíz festői környezetben várja az ide látogató horgászt, és a pihenni vágyót egyarán. A pecások horgára akadhat ponty, amur, csuka, süllő, busa, kárász, vagy akár különböző keszeg félék is. Télen kedvelt elfoglaltság a lékhorgászat.
További információ: Tajti László 0632406118,06204438858.


Vadászat

A kb. 7740 ha vadászterület lábas erdőre, sűrű fiatalosokra, 60%-a pedig mezőgazdasági részekre tagolható - 50 hektárnyi különböző nagyságú vadföld segítségével - , ami kiváló élőhelyet biztosít a nagyvadaknak.

A Vadak rendszeres táplálkozását állandó vadetetők biztosítják. Kb 180 db körültekintően elhelyezett magasles biztosít lehetőséget a kívánt nagyvad faj terítékre hozására, melyet a hivatásos vadászok kísérete is elősegít. A terület legjellemzőbb vadja a vaddisznó és őz, de a gímszarvas is szép számmal jelen van. Vonuló vadként megtalálható még a muflon és a dám szarvas is. Jelentős számban vannak a területen - honos és vonuló - védett madarak, emlős ragadozók.

A fentiekben leírt kiváló - minőségileg - nagyvadas területen, bel -és külföldi bérvadásztatási lehetőséget (gímszarvasbika és őzbak lesvadászat, vaddisznóterelő vadászat) tudnak biztosítani, melyeket az érmes trófeák terítékre hozási lehetőségei tehetnek még vonzóbbá.

További információ:
Koren Csaba hivatásos vadásztól:
0632406403, 06209449442


Szálláshelyeink

Apoka-vendégház

Apóka 2001 Túrisztikai és Oktatási Kft.
2123 Cered, Rózsafa u. 36.
Foglalás: Gásparetzné Erdei Jolán Tel:20/4349002
www.apoka.etrend.hu
Férőhely: 9fő (1 db 4ágyas, 2db 2 ágyas, 1 db pótágy)
Szolgáltatások: felszerelt konyha (gáztűzhely, hűtőszekrény, mikrohullámú sütő), öszkomfort, központi gázfűtés termosztáttal, szines tv, videó, DVD, telefon, fax, nyomtató, mosási lehetőség, parkolás az udvarban, szalatli, bográcsozó hely, szalonnasütő hely, sátorozási lehetőség az udvaron, nagy füves udvar, Magyar Túrizmus Kártya kedvezmény (10%) A szállás ára tartalmazza az ágynemű és a törülkőző használatot.
Nyitva: egész évben


Arany Denevér Vendégház és Camping

3100 Szilaspogony, Rákóczi út 68.
Tel/Fax: 32/310160
Email. Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
Férőhely: 19fő (1db 4 ágyas, 2db 5 ágyas, 1db 3 ágyas, 1 db 2 ágyas pótágyazható)
Szolgáltatás: TV, főzési lehetőség (a jól felszerelt étkezős konyhában) friss pékárú házhozszállítása, egyéb étkezések igény szerint, továbbá bográcsozás és nyársalásra alkalmas hely, zárt udvar (belső parkolóval) biztosított.
Szabadidő: Természetjárás, csillagtúrák, horgászat, terep-kerékpározás, vadászat, tenisz- és tollas labdázás, síelés.
Gyermek és csoport kedvezmény!


Csengettyűs Vendégház

2123 Cered, Dankó út 3.
Foglalás: Tajti László, tel: 32/406-118, 06204438858
www.csengvend.etrend.hu
Férőhely: 10fő, 2 db apartman jellegű lakrész (1db 3 ágyas, 1 db 2 ágyas) furdőszoba, konyha, gázfűtés.
Szolgáltatások: nagy füves udvar, bográcsozó hely, szalonnasütő hely, szines TV. A szállás ára tartalmazza az ágynemű és a törülköző használatot.
Berendezés: korszerűsített paraszt bútorok.
Nyitva: egész évben.


Szilváskő Vendégház

3100 Salgótarján, Szilváskőpuszta 5.
Foglalás: Takács Sándor Tel:06202378662.06303716140
www.home.euroweb.hu/public/szilvasko/
Férőhely: 10 Fő (2 db 4 ágyas, 1db 2 ágyas)
Szolgáltatások: nagy kert gyümölcsössel, kerti medence, játszótér, sokféle házi állat a kertben, közelben sípálya, csillagászati tábor lehetőség, barlang túrák vezetővel, tájjellegű ételek..
Nyitva: egész évben.


Négy Tó Panzió

Medves '99 Kft Cered, Jókai út 10.
Tel: 32/406-007, 20-466-6655

Férőhely: 11 fő a panzióban (3 db 3 ágyas, 3 db 2 ágyas)
Szolgáltatások: drink bár, szines tv, zárt parkoló, étterem, terasz, konferencia terem, lovaskocsikáztatási lehetőség, lovagoltatás gyerekeknek.
Külön bejárat a Panzióhoz.
Nyitva: egész évben.

Panzió Vendégháza I.
Férőhely: 6 fő+2 pótágy (1 db 4 ágyas, 1 db 2 ágyas)
Szolg.: szines tv, konyha, társalgó, összkomfort, gázfűtés

Panzió Vendégháza II.

Férőhely: 3 fő+1 pótágy
Szolg: szines TV, konyha, összkomfort, gázfűtés


Zsuzsa Vendégház
Cered, Rózsafa u 13.
Foglalás: Purgerné Tajti Zsuzsanna Tel.32/406047

Férőhely: 10 fő (2 db 4 ágyas, 1 db 2 ágyas)
Szolg.: felszerelt konyha, fürdőszoba, összjkomfort, szines TV, nagy kert, bográcsozó hely, gyermeküdültetés. A szállás ára tartalmazza az ágynemű és a törülközű használatot.
Nyitva: egész évben.


Szolgáltatások

Cereden:
körzeti orvosi rendelő, fogorvosi rendelő, gyógyszertár, postahivatal, takarékszövetkezet, Teleház, rendőrségi körzeti megbízott, melegkonyhás étterem, több élelmiszer- és vegyesbolt.

Szilaspogonyon:
vegyesbolt, presszó

Zabaron:
körzeti orvosi rendelő, postahivatal, vegyesbolt, valamint presszó teszi kényelmesebbé a pihenést.
 
 • Látnivalók Zabaron
 • Látnivalók Zabaron
 • Látnivalók Zabaron
 • Látnivalók Zabaron
 • Látnivalók Zabaron
 • Látnivalók Zabaron
 • Látnivalók Zabaron
 • Látnivalók Zabaron
 • Látnivalók Zabaron
 • Látnivalók Zabaron
 • Látnivalók Zabaron
 • Látnivalók Zabaron
 • Látnivalók Zabaron
 • Látnivalók Zabaron

Egyebek